Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Μπισκότα μερέντας ή μερεντομπίσκοτα για κάποιο γλυκό δοντάκι

Ή αλλιώς: Nutella scones for a sweet tooth



   Έτσι καθώς έριχνα μέσα στο καλάθι της νοικοκυράς το σακούλι με τα ανάλατα καβουρντισμένα φουντούκια, και τη nutella, μ' έπιασε ένα sweet tooth, που λένε κατά δω μεριά, «ένα γλυκό δοντάκι" εις το ελληνικότερον, μια "λιγουρίασις" ένα πράμα, και άστραψε στο μυαλό μου μία φωτογραφία που’χα δει τις προάλλες: Μία στοίβα nutella scones με extra φουντούκια και ραντισμένα με extra nutella!
   Πάντα υπάκουα στη "λιγουρίασις της στιγμής" και πάντα είχα μεγάλη αγάπη στα φουντούκια.
Και στους ζήτουλες σκίουρους της αυλής μου, τους Γρηγοράκηδες (μη
 με ρωτάτε γιατί Γρηγοράκηδες, έτσι μου'ρθε, έτσι τούς βάφτισα), φουντούκια τους ταίζω όταν στέκονται προκλητικά στο άνοιγμα της πόρτας μου.
Και ο
hazelnut φουντουκοκαφές βρίσκεται συχνά πυκνά στο ντουλάπι μου, γιατί μοσχοβολάει και μού θυμίζει Χριστούγεννα .
Και η πραλίνα φουντουκιού, είτε Merenda είτε Nutella, έγινε κατά καιρούς θυσία σε πολλά "γλυκά δοντάκια" μου.
   Άκου τώρα εσύ φράση: «Ένα γλυκό δοντάκι»!
 Μωρέ πολύ χαριτωμένα και συμμαζεμένα και politically correct δεν μάς τα λένε οι Αμερικάνοι;
Πες να το καταλάβεις:"Έχω μια λιγούρα τώρα!" και πιάσε ένα γαλακτομπούρεκο να’ρθεις στα ίσα σου!
Πες: "'Αχ, ζαλίζομαι,νομίζω μου’πεσε το ζάχαρο" και τσάκισε μια κούπα παγωτό καϊμάκι με σιρόπι βύσσινο.
Ή πες αν θες: " Με χτύπησε το
stress", και χτύπα μία ΙΟΝ αμυγδάλου γίγα, να στανιάρεις!
   Αλλά αν έχεις «ένα γλυκό δοντάκι" τι σκατά θα πάρεις;(Σχωράτε μου τα γαλλικά); Μια καραμελίτσα μέντα κι άμε στην ευχή του Θεού και τση Παναγίας!!!

"Τίκι τίκι τίκι τίκι το δοντάκι,
όταν έχει μες στο στόμα φουντουκάκι..."

   Άκου τώρα τι θυμήθηκα! Την Άννα Φόνσου να τραγουδάει το "φουντουκάκι» της!
Κι αν με πιάσει το τραγουδιστικό μου  κι αρχίσω «τα καρυδάκια με το μέλι» και «τα στραγαλάκια για την όρεξη», με βλέπω να την πέφτω σε καμιά γουρουνοπούλα να φχαριστηθούν και τα 32 τα δοντάκια μου, κι όχι μόνο το ένα!

   Λοιπόν, Μαρθούλα, άστα τραγουδάκια κατά μέρους κι άδειασε το καλάθι της νοικοκυράς. Αυγουλάκια, φουντουκάκια  κι όλα τα καλά.
Ζυμώνω ένα μεγάάάλο μερεντομπίσκοτο σε χαλάκι.
Τού απλώνω μια δόση nutella .
Το ρολλάρω σε φρατζολάκι.
Το κόβω σε σχεδιάκια της αρεσκείας μου, τρίγωνα, τετράγωνα, κυκλάκια. Τα πλαγιάζω να λιαστούν στους 375 βαθμούς Φάρενάϊτ.
Τα στεγνώνω στη σχάρα, και μ’ ένα κουταλάκι τα πιτσιλώ με λιωμένη nutella να δροσίσω την κάψα τους.
Πριν τα κλείσω σε μεταλλικό κουτί να μην τα πιάνει ανθρώπου μάτι, πιάνω εγώ πέντε έξι και μπουκώνομαι .
Τα δοντάκια μου πιάνουν δουλειά κι αγάλλονται.
Αρχίζω να βλέπω πεταλουδίτσες κόκκινες, κίτρινες, πράσινες.
Ξαναπιάνω το τραγούδι.
Αυτή τη φορά κάνω παραλλαγή στον παιδικό ρυθμό της «Τενεκεδούπολης».

"Μερεντομπίσκοτο, μερεντομπίσκοτο,
είσαι ωραίο πολύ!
Μερεντομπίσκοτο, μερεντομπίσκοτο,
σε αγαπάω πολύ!"

Οποία χαρά!
Οποία αγαλλίαση!
Οποία ευδαιμονία!
Ωχ! Μωρ’ τί σουβλιά είναι αυτούνη στο δοντάκι μου ;
Το γλυκό μου δοντάκι το’κανε αυτό;
Έλα...καλά τώρα...η ευχαρίστηση είναι!
Μμμμ! Πολύ δε σουβλίζει αυτή η ευχαρίστηση ;
Πού το’βαλα το τηλέφωνο του οδοντίατρου ρε γαμώτο;


Μπισκότα μερέντας ή αλλιώς Nutella scones
Από το Baked Explorations


Η ώρα τής συνταγής


2 κούπες αλεύρι
1/4 της κούπας ζάχαρη
1/4 της κούπας άγλυκο κακάο
1 κουτάλι της σούπας μπέκιν πάουντερ (baking powder)
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
84 γρ. κρύο ανάλατο βούτυρο κομμένο σε κομματάκια
1 αυγό
1/2 κούπα κρέμα γάλακτος
3/4 της κούπας καβουρδισμένα φουντούκια χοντροκομμένα
1/2 κούπα nutella ή merenda (μερέντα)


Η ώρα της ε(χ)τέλεσης


Ανάβετε το φούρνο στους 190 C να ζεσταίνεται.
Στρώνετε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί .
Βάζετε τη σχάρα του φούρνου στη μεσαία θέση.


Σ' ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύετε το αλεύρι με τη ζάχαρη, το αλάτι, το κακάο και το μπέκιν .
Προσθέτετε σε κομματάκια το βούτυρο και ανακατεύετε.


Σ' ένα άλλο μπωλ χτυπήστε το αυγό με την κρέμα γάλακτος.
Σιγά σιγά προσθέστε το μείγμα αυτό στο μείγμα με το αλεύρι.
Ζυμώστε καλά.
Ενσωματώστε στη ζύμη και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα.


Απλώστε το μείγμα σε ορθογώνιο σχήμα, μεγέθους 15x30 εκατοστά.
Απλώστε πάνω του τη μισή nutella ή μερέντα (merenda).
Ρολλάρετε σε ρολό μήκους 15 εκατοστών.
Πατήστε το λίγο , έτσι ώστε να έχει ύψος περίπου 5 εκατοστά.
Κόψτε στο μέγεθος και στο σχήμα που σάς αρέσει εκείνη τη στιγμή. Μικρά, μεγάλα, τρίγωνα, τετράγωνα.


Βάλτε τα στο ταψί και ψήστε για 18-20 λεπτά.
Μην το παρακάνετε. Δοκιμάστε με τη μέθοδο της οδοντογλυφίδας.


Αφείστε τα να κρυώσουν.




Όσο κρυώνουν , τρυπήστε τα λίγο με ένα πηρούνι.
Ζεστάνετε την υπόλοιπη nutella- μερέντα στα μικροκύματα για 15-20 δευτερόλεπτα .
Με ένα κουτάλι πασπαλίστε μερέντα τα μπισκότα- scones είτε σε ζιγγ- ζαγκ είτε όπως σάς αρέσει.
Μπορείτε να τα βάλετε κανά πεντάλεπτο στο ψυγείο.
Και...

Καλοφάγωτα!

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Μπάρες με raspberry και λεμόνι


Μακάρι να'ξερα να μεταφράσω ακριβώς τα raspberries στα ελλληνικά και με βεβαιότητα και χωρίς κανένα ερωτηματικό και να πω: μούρα; βατόμουρα; σμέουρα;
Επειδή όμως το ερωτηματικό δεν το γλυτώνω, λέω raspberries και ξεμπερδεύω.
Έφτιαξα τις δροσερές αυτές μπάρες, γιατί memorial day αύριο, όλοι κάπου είμαστε καλεσμένοι  να γιορτάσουμε την τελευταία Δευτέρα του Μάη, που εδώ θυμούνται (κι έτσι τιμούν) τους πεσόντες στη μάχη Αμερικανούς.


Μπάρες με λεμόνι έχω δοκιμάσει και κατατάσσονται στις αγαπημένες γεύσεις.
Σήμερα δοκίμασα μπάρες με λεμόνι και raspberries και τις βρήκα πολύ δροσερές και με ωραίο χρώμα. Γιατί δεν είναι μόνο να είναι νόστιμες αλλά και να φαίνονται νόστιμες.
Γιατί καταπώς λέμε, "Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια αλλά και να φαίνεται τίμια".


Η κρέμα είναι βασισμένη στις μπάρες που φτιάχνει η Jaime στο sophistimom.com
και η βάση- βασισμένη στις λεμονάτες μπάρες του David Lebovitz.
Στη φωτογραφία θα δείτε μόνο μία, γιατί οι άλλες μπάρες μοιράστηκαν, φαγώθηκαν...χάθηκαν και πάν!
Μάς έμεινε μία ως πειστήριο του εγκλήματος.
Ιδού τα στοιχεία του εγκλήματος!


Μπάρες με raspberry και λεμόνι
Για 16 τετράγωνα κομμάτια


Για τη βάση


140 γρ. αλεύρι
50 γρ. ζάχαρη
Λίγο αλάτι
115 γρ. λιωμένο βούτυρο
1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Για την κρέμα raspberry λεμόνι



287 γρ. ζάχαρη
3 ασπράδια αυγών
1 ολόκληρο αυγό
Χυμό 3 λεμονιών
Ξύσμα 2 λεμονιών
65 γρ. αλεύρι
Γύρω στα 250 γρ. raspberries παγωμένες
Λίγη άχνη για το πασπάλισμα

Ε(χ)τέλεση

Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 180 C.
Ντύνουμε μία τετράγωνη φόρμα 20 εκατοστών με αλουμινόχαρτο.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη βάση (πώς μ' αρέσει αυτό το: "όλα μαζί" δεν λέγεται!)
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 25 περίπου λεπτά, μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια.
Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει και εντωμεταξύ καταπιανόμαστε με την κρέμα.

Περνάμε τα ξεπαγωμένα raspberries από σίτα και τα πατάμε καλά να βγάλουν όλο το χυμό τους.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της κρέμας (απόλαυση!!!) και τελευταίο προσθέτουμε το χυμό των raspberries. Αδειάζουμε πάνω στη βάση και ξαναβάζουμε στο φούρνο για μισή ώρα περίπου (ανάλογα το φούρνο), μέχρι τέλος πάντων να σταθεροποιηθεί και να πήξει η κρέμα.
Βγάζουμε, κρυώνουμε, πασπαλίζουμε με άχνη, τρώμε 5-6 στη καθισιά και μετά σκεφτόμαστε τη δίαιτα της άλλης Δευτέρας.


Φιλιά σας!!!


Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Τάρτες με κρέμα και φρούτα


Πάντοτε ψάχνω για αφορμή!
Μια αφορμή για να βγω να ψωνίσω, μια αφορμή να καλέσω φίλους στο σπίτι, μια αφορμή για να φτιάξω ένα γλυκό. Λες και δεν μπορώ να πω "παιδιά, ελάτε απ' το σπίτι να τσιμπήσουμε κάτι γιατί θέλω να σας δω" ή "θέλω να μού χαρίσω ένα ζευγάρι σκουλαρίκια " ή "θα φτιάξω δέκα διαφορετικά ταρτάκια σήμερα γιατί εχει ωραίο καιρό."
Ωραίο καιρό έχει βέβαια σήμερα, αλλά δέκα διαφορετικά ταρτάκια δεν έκανα , έκανα ένα είδος σε τρεις παραλλαγές, κι αυτό γιατί πρόλαβε και μού δόθηκε πάλι η αφορμή.Με καλέσαν σε γυναικοτραπέζι και τι; Θα πάω με άδεια χέρια; Απο- και -κλείεται! Θα πάω το κατιτίς μου. Και για να πάω το κατιτίς μου πρέπει πρώτα να ψάξω να το βρω. Κατιτίς είναι αυτό, δεν είναι παίξε γέλασε! Και το ψάξιμο μπορεί να κρατάει και μέρες. Ως γνήσια Ζυγός, δεν την έχω εύκολη και γρήγορη την απόφαση. Κατέληξα μετά από μέρες σε κείνα τα τρισχαριτωμένα ταρτάκια που είδα στο blog της Αγγελικής "Λεμόνι και Κανέλλα". Thank you Αγγελική , με έσωσες!
Έκανα μικρές αλλαγές- τροποποιήσεις και ιδού.
Η σοκολάτα μπήκε σε μεγαλύτερες φόρμες των muffins και όχι σε mini θήκες για ταρτάκια, η κρέμα φυσικά μεγάλωσε (κι αν είχα κι άλλη, θα'βαζα κι άλλη) έτριψα oreo μπισκότο από πάνω κι αντί για λικέρ καφέ, έβαλα amaretto.
Τώρα είμαι έτοιμη να μπανιαριστώ, να φιαφιαριστώ, και να τα προσφέρω μαζί με ένα βιβλιαράκι κειμένων και συνταγών (Γραφή και Ζαχαροπλαστική είναι αδυναμίες, τί να κάνουμε;) το "Bread and chocolate" της Fran Gage.
Για να μην επαναλαμβάνω όσα πολύ σωστά είπε η Αγγελική, σάς παραπέμπω εκεί,
http://lemoncinnamon.blogspot.com/2009/11/blog-post.htm
κι εγώ, βάζω τη φωτογραφία μιας τάρτας μου, ως πειστήριο πως δεν σάς λέω ψέματα, ναι, την έκανα.Κι αυτήν κι άλλες έντεκα, σύνολο δωδεκάδα!
Γεια χαρά σας τώρα, μέχρι την επόμενη αφορμή!



Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Τριώροφη σοκολατένια τούρτα













Δεν ξέρω πόσο ελαφριά πρέπει να είναι η διατροφή σου όταν βρίσκεσαι στη λεγόμενη τρίτη ηλικία, ούτε αν οι γιατροί σ' αφήνουνε να τρως γλυκά με σοκολάτα. Αλλά εγώ έφτιαξα (για πρώτη φορά) μία τριώροφη τούρτα σοκολάτα με φραουλένια γέμιση και θα την προσφέρω το βράδυ στα γενέθλια της γιαγιάς του Πόντου, της Σάνο Χάλο, που κλείνει σήμερα τα 103 χρόνια της. (Όταν την κόψουν και τη δοκιμάσω, θα δώ τ' αποτελέσματα). Το βιβλίο της κόρης της, Θεία Χάλο, «Ούτε το όνομα μου» (Not even my Name) ζωντανεύει, μέσα από την ιστορία της επιβίωσης της μητέρας της, την γενοκτονία των Αρμενίων, των Ποντίων και των Ασσυρίων που διαπράχτηκε στην Οθωμανική Τουρκία κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκόσμιου Πόλεμου και αμέσως μετά από αυτόν. 


Η Σάνο Χάλο με τη κόρη της Θεία

Τριώροφη τούρτα σοκολάτα με φραουλένια γέμιση


Υλικά
Για  3 σοκολατένια παντεσπάνια
8 αυγά
2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
(Αν βάλετε το κανονικό αλεύρι, προσθέστε 1,5 κουταλάκι του γλυκού baking soda)
2 κούπες ζάχαρη
2 βανίλιες (Σκόνη ή εκχύλισμα)
4 κουταλιές κακάο


Για τη φραουλένια γέμιση
1/2 κιλό φράουλες (και κάτι παραπάνω)
1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ


Για την επικάλυψη σοκολάτας
225 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα
1/2 φλυτζάνι κρέμα γάλακτος
1 κουτάλι της σούπας ζάχαρη
1 κουτάλι της σούπας μέλι (ή ένα ελαφρύ σιρόπι)
29 γρ. βούτυρο


Ε(χ)τέλεση
Για 3 στρογγυλά ταψάκια 24 εκατοστών


Παντεσπάνια
Τα παντεσπάνια τα έψησα ένα ένα σε τρία ταψάκια.
(Αν έχετε δύο ταψάκια, ψήστε τα δύο,περιμένετε να βγουν, ξαναγεμίστε, ξαναψήστε)
Έστρωσα αντικολλητικό χαρτί στα ταψιά και ζέστανα το φούρνο στους 180C/350 F.
Χτύπησα τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια να ασπρίσει.
Κοσκίνισα το αλεύρι με το κακάο και το πρόσθεσα προσεκτικά στο μείγμα των αυγών.
Μοίρασα το μείγμα στα τρία ταψάκια και έψησα για 20 λεπτά περίπου.
Τα άφησα να κρυώσουν και καταπιάστηκα με τη γέμιση.


Φραουλένια γέμιση
(Μπορείτε να κάνετε και γέμιση με raspberries (σμέουρα)
Ή, μπορείτε να διπλασιάσετε τη σοκολατένια επικάλυψη και να γεμίσετε και μέσα , να απλώσετε και έξω.)
Έκανα πουρέ τις φράουλες στο μπλέντερ (blender) και τις πέρασα κι από ένα σουρωτήρι για ασφάλεια, να μην περάσουν τα σποράκια. Τις έβαλα σε κατσαρολάκι με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ (corn flour) σε χαμηλή θερμοκρασία και τα ανακάτωνα να πήξουνε σιγά σιγά.
Όταν τέλειωσα, το άφησα να κρυώσει και καταπιάστηκα με την επικάλυψη σοκολάτας.


Σοκολατένια επικάλυψη
Έκοψα τη σοκολάτα σε κομματάκια για να λιώνει εύκολα.
Έβαλα σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και το μέλι σε χαμηλή φωτιά και ανακάτευα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη (όχι να βράσει η κρέμα). Κατέβασα το κατσαρολάκι απ' τη φωτιά κι έριξα μέσα τα κομματάκια της σοκολάτας. Ανακάτεψα να λιώσει καλά. Μετά έριξα σε κομματάκια το βούτυρο και ξανα-ανακάτεψα. Μετέφερα το μείγμα σε άλλο μπωλ και ανακάτευα κάπου κάπου για να κρυώσει και να μπορεί να απλώνεται. (Λένε πως για πιο γρήγορα μπορείς να το ανακατεύεις πάνω από μπωλ με παγάκια. Εμένα και χωρίς τα παγάκια, μια χαρά έσφιξε και απλώθηκε.)


Όταν κρύωσαν τα παντεσπάνια, έβγαλα προσεχτικά το αντικολλητικό χαρτί, και άπλωσα ανάμεσά τους δύο στρώσεις φραουλένια γέμιση.
Άπλωσα γύρω γύρω τη σοκολάτα, στόλισα με φράουλες και blueberries (βατόμουρα) , πασπάλισα με λίγη ζάχαρη άχνη και voila.







Μπήκε στο ψυγείο.
Κι ο Θεός βοηθός το βράδυ!
Χρόνια πολλά και να τα χιλιάσεις γιαγιά Χάλο!

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Μπισκότα φυστικοβούτυρου βουτηγμένα στη σοκολάτα

Κείμενο και ...συνταγή













   Τα Σαββατοκύριακα είναι για τα παιδιά που ξυπνούν τεμπέλικα, χωρίς τον πρωϊνό συναγερμό για το σχολειό, χωρίς το τρέξιμο στους χορούς, τα καράτε, το homework, homework, homework, που μακάρι να'βρισκα μια πιστή απόδοση για τη λέξη. Τι να πω: τη σχολική εργασία τους; Έστω! Αυτή!

   Τα Σαββατοκύριακα είναι για ένα χορταστικό, ραχάτικο πρωϊνό στην κουζίνα, πάνω σε φρεσκοσιδερωμένο τριζάτο τραπεζομάντηλο με λουλούδια, ένα φρεσκοστιμμένο χυμό πορτοκάλι και τηγανίτες με μέλι της μαμάς.

   Τα Σαββατοκύρικα είναι για επιτραπέζια παιχνίδια, Disney με Ντόναλντ και Γκούφη στην τηλεόραση, πικ νικ στα πάρκα, ξανά παιχνίδι στις αλάνες, και μαζώξεις σε πάρτυ και γενέθλια με τούρτες σπιτικές και ουχί αγοραστές.

   Μόνο που εδώ τα παιδιά δεν παίζουν στις αλάνες, αλλά σ' ένα στενό πλακόστρωτο πεζοδρόμιο,ανάμεσα στο τσιμέντο, κι η μπάλα τους  βρίσκει συχνά στα τζάμια των αυτοκινήτων.
   Εδώ τα παιδιά δεν ξέρουν το Ντόναλντ και το Γκούφη γιατί είναι κολλημένα μπροστά στα ηλεκτρονικά τους και παίζουν με κάτι υπερφυσικούς ήρωες σκοτώνοντας εχθρούς, και στα πάρτυ δε μιλούν, γιατί έχει το καθένα τους τη μούρη σκυμμένο στο δικό του ηλεκτρονικό και...σκοτώνει.
   Εδώ τα παιδιά δεν τρώνε Σαββατιάτικο πρωϊνό σε καθαρά κολλαριστά τραπεζομάντηλα.
Παίρνουνε breakfast ή brunch σε diners , και μέσα σε μισή ώρα παίρνουν θέση οι επόμενοι.
   Και δεν τρώνε λουκουμάδες της μαμάς, ούτε κουλουράκια λαδιού, πορτοκαλιού ή μαστίχας.
Κατεβάζουν με τρέλλα peanut butter με jelly, και ιδιαίτερα grape- σταφύλι, σε διάφορες παραλλαγές μπισκότου, sandwich ή cake.

   Γι' αυτό κι εγώ σήμερα που είναι Σάββατο, θα πάρω το χρόνο μου, και θα σερβίρω μεν φυστικοβούτυρο αλλά σε περιποιημένα μπισκοτάκια, βουτυγμένα σε λιωμένη σοκολάτα και στο χοντροκομμένα φυστίκι.
Και θα τα αφιερώσω σ' όλα τα μικρά παιδιά που βλέπουν το Γκούφη να βγάζει τα φυστίκια μες απ' το καπέλο του και γελούν, ή στα μεγάλα παιδιά, που τον βλέπουν ακόμη και συγκινούνται.
Θα τα σερβίρω λιχουδιά στα παιδιά που ονειρεύονται, που ζωγραφίζουν, περπατούν, χαζολογούν, διαβάζουν, τραγουδούν χωρίς να βιάζονται, χωρίς να ντρέπονται και χωρίς να φοβούνται.

   Και θα το συνοδέψω με τον Κορνήλιο, το άσπρο το παπί με το βρακί, ένα ποιηματάκι για παιδιά κάθε ηλικίας.
Ο Κορνήλιος θα συστηθεί  με τις δικές μου λέξεις , ως κείμενο,
και με τη φωνή του  φίλου μου τού τραγουδιστή, Τάση Χριστογιαννόπουλου, ως τραγούδι.
(Θα βρείτε το τραγούδι στο τέλος του post, μία λεπτή γκρίζα γραμμή που γράφει δίπλα Kornilios)
Όταν θα βρω και την εικόνα του, έτσι όπως την έφτιαξε η φίλη μου η Λίτσα η ζωγράφος,
τότε ο Κορνήλιος θα γίνει ολόκληρος.



Μπισκότα φυστοκοβούτυρου βουτηγμένα στη σοκολάτα και στο φυστίκι


Η Συνταγή

1 φλυτζάνι φυστικοβούτυρο
1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
1 αυγό

Για την επικάλυψη
113 γραμ. λιωμένη κουβερτούρα
1/2 φλυτζάνι χοντροκομμένα φυστίκια


Η Ε(χ)τέλεση
·                          
       Προθερμάνετε το φούρνο στους 160-165C.
       Ανακατέψτε καλά ώστε να ενωθούν το φυστικοβούτυρο, η ζάχαρη και το αυγό.
       Βάλτε στο ψυγείο τη ζύμη για 30 λεπτά.
       Βγάλτε απ' το ψυγείο και πλάστε 18 μικρές μπαλλίτσες.
       Βάλτε τις μπαλλίτσες σε ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί λίγο μακριά τη μία απ' την άλλη
       Μ' ένα πηρουνάκι , πιέστε τις μπαλλίτσες σταυρωτά, να πλατύνουν και να κάνετε και σχεδιάκι.
       Ψήστε 18-20 λεπτά.
       Αφήστε να κρυώσουν ένα πεντάλεπτο.
      



   
      Λιώστε τη σοκολάτα (μπεν μαρί το ιδανικό ή 30 δευτερόλεπτα στα μικροκύματα)
       Βουτήξτε τη μια άκρη του μπισκότου στη σοκολάτα κι ύστερα στο χοντροκομμένο φυστίκι.
       Κάντε το ίδιο κι απ' την άλλη πλευρά κρατώντας το μπισκότο απ' το κέντρο του.
       Αφείστε τα να στεγνώσουν. Μπορείτε να τα βάλετε στο ψυγείο να κρυώσει η σοκολάτα.
       Ή, όταν στεγνώσουν καλά, βάλ'τε τα σε μεταλλικό κουτί και κλείστε μέσα τη φρεσκάδα τους.
       Πάπαλα. Αυτό ήταν! Καλοφάγωτα.





Ο Κορνήλιος Ροστμπήφ
Ένα ποιηματάκι για παιδιά κάθε ηλικίας 

Ήταν που λέτε μια φορά,
Ένα παπάκι τόσο δα,
Που δεν του άρεσε να ζει χωρίς βρακί,
Κι ήθελε νά' χει συντροφιά πολλά παπιά,
Να λιάζεται στον ήλιο
Και να τον λεν Κορνήλιο,
Κορνήλιο Ροστμπήφ.

Μα είναι ο Κορνήλιος μονάχος και λυπάται,
Και το σκοτάδι όταν πέφτει, το φοβάται.
Θέλει να μπει σε μια βαρκούλα ν’αρμενίσει
Και τα όνειρά του τα χρωματιστά να ζήσει.

Τη βάρκα του θα τη βαφτίσει «Καλημέρα»,
Κι αυτός θα γίνει πειρατής, κι αυτή γαλέρα.
Θα ορθώσουν τα πανιά στο αεράκι,
Κι ένα μικρό πανάκι,
Ροζ πανάκι,
Θα το φορέσει ο Κορνήλιος για βρακάκι.

Όταν θα σκάει ο ήλιος την αυγούλα,
Θάναι ο Κορνήλιος όρθιος στη βαρκούλα,
Και θα χτενίζει με φροντίδα
Την τουφίτσα του,
Και την ουρίτσα του,
Και θα βουτάει με μακροβούτι στη ζεστή την θαλασσίτσα του.

«Κολυμπάω και χαμογελάω,
κλείνω
ανοίγω
τα χεράκια μου
τα φτεράκια μου,
και βουτώ
ξαναβουτάω
στα νεράκια μου,
τα ονειράκια μου.

Ονειρεύομαι πως είμαι στο σπιτάκι μου,
Κι έχω μαζί μου το μικρό το βαλιτσάκι μου,
Κι από κει βγάζω την τρομπέτα μου,
Την άσπρη τη ζακέτα μου,
Ένα τετράδιο
Κι ένα ράδιο,
Δύο μολύβια,
Τρία καρύδια,
Λιγάκι μέλι,
Ένα παστέλι,
Πολύ νεράκι,
Κι ένα γλαστράκι με γιασεμί.

Στα άχυρα ξαπλώνω το κορμάκι μου,
Κι από το ξύλινο το παραθυράκι μου
Πιάνω κουβεντολόι με τ’αστέρια.

- Γεια και χαρά σας φιλαράκια μου,
αστεράκια μου,
είμαι ο Κορνήλιος,
το άσπρο το παπί με το βρακί,
κι όποιος μ’ακούει,
τον παρακαλώ πολύ,
γρήγορα να μου στείλει παρείτσα,
μια όμορφη μικρή παπίτσα,
που τηνε βρίσκω τακτικά στη φαντασία μου,
την Κορνηλία μου.

Ένας Κορνήλιος και μία Κορνηλία,
Κάνουν αυτό που λένε ευτυχία,
Κι όταν τη βάρκα τους θα τη φυσάει το μαϊστράλι,
Θα ταξιδεύουν αγκαλίτσα και οι δυο
Στην Κορνουάλη.

Η Κορνηλία, η παπίτσα μου η αφράτη,
Μαύρα γυαλάκια θα φορά και θα χορεύει λάτιν.
Κι εγώ, ο Κορνήλιος, το άσπρο το παπί με το βρακί,
Με την τρομπέτα μου, θα παίζω στην καλή μου μουσική.

Που και α ,και που και ι,
Η αγάπη είσαι εσύ.
Που και α, και που και ο,
Η αγάπη είμαι εγώ,
Κι όπου εσύ κι εγώ μαζί
Είναι η αγάπη μουσική...




kornilios

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Σοκολατένιες λάβες με φράουλα για τη γιορτή της μητέρας

Με κείμενο και ...συνταγή

Ήθελα να με τρατάρω ένα φραουλένιο γλυκό για τη μαγιάτικη Κυριακή της μητέρας.
Αλλά δεν ήθελα να το πω κανενός.
Κι οργάνωσα ένα Σαββατιάτικο barbeque παραπλανητικό, να βοηθήσει στην εκτέλεση του σχεδίου μου.

 

Είμαι τύπος της όρασης και της μυρωδιάς.
Πρώτα γοητεύονται τα μάτια μου κι ύστερα προχωράει η μύτη μου. Η μύτη μου δεν με γελάει ποτέ. Είμαι λαγωνικό της μύτης ανώτερο κι από miss Marple κι από Poirot.Τόσο πολύ παρασυρμένη είμαι να χώνω τη μύτη μου εκεί που δεν τη σπέρνουν, που έσκυψα πρώτα να μυρίσω, πριν δοκιμάσω τα samples που μού πρόσφεραν , στο μεγάλο supermarket της ΝΥ, και...μαύρο φίδ' που μ' έφαγε!
"You can't do that, ma'am. Now you have to throw it away!"
"Παρακαλώ; Πώς είπατε;" είπα . Αλλά δεν είπα. Απλώς σήκωσα τη μύτη μου και κοίταξα τη μικρούλα μαυρούλα που με κοίταζε με τη δική της μύτη ψηλά και τα μάτια της γεμάτα επιτίμηση και υποτίμηση.
Η μύτη μου χαμήλωσε, τα μάτια μου γελάσανε,"ουπς, sorry" είπα κι ύστερα πέταξα επιδεικτικά ό,τι βεβήλωσε η μύτη μου.
   "Αυτή η χώρα είναι γεμάτη απαγορευτικά" σκέφτηκα και μπήκα σε ένα άλλο supermarket, συνοικιακό, όπου μικρόσωμοι κινέζοι ξεφορτώναν τις πραμάτειες τους από τα φορτηγά.Μπρος το καρότσι μου, και πίσω εγώ, ρολάραμε ανάμεσα σε διαδρόμους από σπανάκια άοσμα, avocados και ντομάτες άνευ μυρωδιάς. "Γεια σου Ελλάδα αθάνατη τα καλοκαίρια με τις μυρωδιές σου", σκέφτηκα, νοσταλγώντας τις αγγουροντομάτες  που μυρίζανε σαλάτα κι όχι πλαστικό. Έστριψα στο διάδρομο των τυριών, κι εκεί, μπροστά στη mozzarella , μου'ρθε από πίσω η μυρωδιά. Τρέχοντας στην ακολουθία της μύτης μου, βρέθηκα μπροστά σε ένα βουνό από φράουλες, μέσα σε πλαστικά μισόκιλα κουτάκια , που ευτυχώς, είχανε  άνοιγμα στο πλάϊ . Τόσο ώστε να βάλω τη μύτη μου. Ευτυχία! Μοσχοβολούσανε!  Ένα κουτάκι, δύο κι άλλο ένα πέσαν στο καρότσι μου, και πια μπορούσα να γυρίσω σπίτι να εξερευνήσω συνταγές.
   Μπρος στο computer η μύτη μου παίρνει ρεπό, κι αναλαμβάνει υπηρεσία το μάτι μου. Το δεξί πιο πολύ, αυτό είναι το καλό μου. Το αριστερό μου ξεκουράζεται, μυωπικά, πίσω από τζαμαρία.
Κατεβατά οι φωτογραφίες εδεσμάτων με προχωρημένο styling , ψηφισμένες  συνταγές, κι εγώ να  ψάχνω, να κοιτάζω, να κοιτάζω και να ψάχνω και κάποια στιγμή ...να σταματώ. Βλέπω: χρώμα σοκολατί, λευκό και κόκκινο. Σοκολάτα, άχνη και φράουλα. Στην αρχή , δεν το ξέρω πως είναι αυτή, η μία. Την ανοίγω, την κοιτάζω, με κοιτάζει, "μ' αρέσει" λέω, και τη σώζω. Ύστερα συνεχίζω τη ζωή μου σαν να μη συμβαίνει τίποτε.
   Κι ένα πρωί που καθαρίζω την πόρτα της αυλής, "ξαναβλέπω" εκεί, ανάμεσα στις σαπουνάδες, τη σοκολατένια λάβα. Χμμμ, λέω, και σαχλαμαρίζω ποιηματάκια με "σαπουνάδες, σοκολάδες, φραουλάδες" συνεχίζοντας το καθάρισμα της πόρτας της αυλής.


 












Ύστερα μπαίνω σε τρένα, κάνω yoga, βλέπω φίλους, βγάζω για βόλτα τη Λούνα, τη σκυλίτσα της γειτόνισσας , εκείνη κατουριέται απ' τη χαρά, κι εγώ, χαϊδολογάω και παίζω τη "Λουνίτσα μου, τη φραουλίτσα μου, τη σοκολατίτσα μου" . Αυτό είναι. Stop!

Την άλλη μέρα καλώ σε barbeque για το Σάββατο  13 φίλους. Ξέρω πως θα βρέξει. Είδα το δελτίο του καιρού. Αλλά το "θα ψήσουμε έξω" ηχεί γοητευτικό, κι εγώ θέλω να τους πείσω να μαζευτούμε εκεί, μπροστά στη σαπουνισμένη πόρτα της αυλής, και να'ναι και η Λούνα μαζί μας.
Ήρθαν κι οι δεκατρεις. Ψήσαμε έξω. Έπιασε βροχή. Εγώ περίμενα καρτερικά να μαζευτούν τα κοψίδια, να μεταφερθούν μουστάρδες και κρασιά εντός, και να'ρθει η ώρα του καφέ.
Σέρβιρα δεκατρείς σοκολατένιες λάβες με παγωτό βανίλια και φράουλα.
Εξαφανίστηκαν όλες αργά κι ηδονικά, μετά σχολίων και στεναγμών, μετά βαίων και κλάδων.
Έκρυψα τη δέκατη τέταρτη .

 
Προσφορά σε μένα. Για την επόμενη μέρα. Τη μαγιάτικη Κυριακή της μητέρας.

Ο Μάϊος είναι κόκκινος, είναι ζουμερός, έχει τη γεύση της φράουλας κι εύχεται σ'όλες τις μάνες, βιολογικές και πνευματικές "χρόνια μας πολλά"!

Υ.Γ. Κάθε ομοιότητα με πραγματικά πρόσωπα, και κυρίως με πραγματικά γεγονότα, είναι εντελώς συμπτωματική.


Σοκολατένιες λάβες με φράουλες

Συνταγή για 12 cupcakes

285 γραμ.βούτυρο
450 γραμ. σοκολάτα υγείας (σε κομματάκια)
1 φλυτζάνι αλεύρι
3 φλυτζάνια ζάχαρη άχνη
6 μεγάλα αυγά
6 κρόκους αυγών (Επιπλέον απ' τα 6 ολόκληρα αυγά)
2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
4 κουταλιές της σούπας λικέρ καφέ ή 2 κουταλάκια του γλυκού στιγμιαίο καφέ (Προαιρετικά)

Ε(χ)τέλεση

Ζεσταίνετε το φούρνο στους 425F δηλαδή 210-220 C.
Λιώστε σε μπεν μαρί (ή στα μικροκύματα για ένα λεπτό) τη σοκολάτα με το βούτυρο.
Ανακατέψτε καλά να διαλυθεί και να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα.
Προσθέστε το αλεύρι και τη ζάχαρη στο σοκολατένιο μίγμα. Ανακατέψτε.
Προσθέστε τα ολόκληρα αυγά και τους κρόκους. Ανακατέψτε.
Προσθέστε τη βανίλια και το λικέρ του καφέ (ή το στιγμιαίο καφέ.Εγώ έβαλα το λικέρ του καφέ και πέτυχε). Ανακατέψτε.
Μοιράστε το μίγμα σε δώδεκα θήκες για κεκάκια , muffins ή cupcakes, που θα'χετε πρώτα θυμηθεί να λαδώσετε ελαφρά.
Ψήστε για δέκα λεπτά. Μην το παρακάνετε.
Ξεφουρνίστε. Περιμένετε να κρυώσουν.
Βγάλτε απ' τις θήκες.
Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη.
Στολίστε με φράουλες, βατόμουρα ή ό,τι αγαπάτε.
Μην περιμένετε άλλο .Τσακίστε τα!


Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Παγωτό σε γλαστράκι




Καλημέρα μας,
που δεν ξέρω πόσο καλή και χαρωπή μπορεί να είναι στην ελληνική γη, αλλά εδώ στη Νέα Υόρκη, βρέχει καρέκλες ώρες τώρα, μέρες τώρα, και δεν λέει πια να ξαστερώσει. Συννεφομάνι στον ουρανό, σε πιάνει ένα βάρος στην κεφαλή σου από την υγρασία, αλλά το κέφι σου κρατιέται ψηλά, και το ηθικό σου επίσης.
Λοιπόν, είμαστε στην εποχή των Ταύρων ,δηλαδή στο ζώδιο ολων αυτών που γενεθλιάζονται το Μάϊο. Τι πρωτότυπο γλυκάκι μπορούμε  να προσφέρουμε σε γενέθλια ανθρώπου που αγαπάει  την κηπουρική;
Ένα παγωτό σε γλαστράκι.
Αυτό σκέφτηκα, αυτό έκανα και ιδού και τα πειστήρια στη φωτό.
Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά :
- Πρώτα αγοράζουμε ένα γλαστράκι της αρεσκείας μας. Εγώ πήρα ένα κεραμικό.Το καλοπλένουμε, το καλοσκουπίζουμε, το καλοστεγνώνουμε.
- Για να καλύψουμε την τρύπα της γλάστρας, βάζουμε στον πάτο ένα κομμάτι κέηκ κομμένο στρογγυλό να εφαρμόζει στη γλάστρα, ή τρίβουμε ένα μελομακάρονο, όπως έκανε η αφεντιά μου.Δουλεύει περίφημα.
- Πάνω στη βάση του κέηκ (ή της όποιας βάσης δημιουργήσει η φαντασία μας) μπήγουμε ένα καλαμάκι, κομμένο λίγο πια κάτω από το στόμιο της γλάστρας, που θα γίνει η υποδοχή του λουλουδιού.
- Γύρω γύρω από το καλαμάκι , γεμίζουμε το γλαστράκι με το παγωτό που έχουμε διαλέξει. Εμένα η όρεξή μου τράβηξε παγωτό γιαούρτι με βύσσινα. Μωρέ να'ταν κι άλλο!!!
- Ύστερα βάζουμε το γλαστράκι μας στην κατάψυξη και το παγώνουμε.
- Όταν είναι να το προσφέρουμε, το βγάζουμε απ' την κατάξυξη , μπήγουμε στο καλαμάκι το λουλουδάκι μας , μαργαρίτα προτίμησα εγώ στην προκειμένη περίπτωση, και ρίχνουμε πάνω απ' το παγωτό και γύρω απ' το καλαμάκι μέχρι που να το σκεπάσουμε να μη φαίνεται, τριμμένα μπσικότα oreo , ή αν δεν έχει τέτοια στην Ελλάδα, σοκολατένα μπισκότα Παπαδοπούλου.Το τριμμένο μπισκότο μοιάζει τόσο πολύ με χώμα, που το κουταλάκι δίπλα δεν πείθει κανέναν ότι η γλάστρα "τρώγεται".
Και όποιος θέλει αναλυτικές φωτογραφίες step by step, ας πάει στο http://thepioneerwoman.com/cooking/2008/04/springy-flower-pot-desserts-a-blast-from-my-past/
κι ας χαζέψει, όπως άλλωστε, έκανα κι εγώ.


Καλή όρεξη, καλή άνοιξη, και λέω να επανέλθω με το καλό, λίαν συντόμως!

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Vegan banana cranberry walnut cake


Μόλις γύρισα από μια τάξη yoga κι είμαι χαλαρωμένη σαν το βούτυρο .
Η παρακάτω βέβαια συνταγή , όπως βλέπετε και στον αγγλικό υπέρ- τιτλο, είναι άνευ βουτύρου.
Όμως , νοστιμότατη.
Το ξανάδειξα το κεκάκι τουτουνό, σε φωτογραφία, αλλά τώρα λέει και να συστηθεί εγγράφως.
Είναι χορταστικότατο, πλουσιότατο, νοστιμότατο, και νηστισιμότατο (τι λέω;), και για τους εδώ vegan, φυσικά...vegan. Βρήκα τη συνταγή σε αμερικανικό site, κάνοντας ένα βράδυ μια γυροβολιά να δω τι "παίζει" σπό γλυκάκια, κι έπεσα πάνω του, μη με ρωτάτε όμως πού, δεν ενθυμούμαι.
Θυμάμαι όμως τον τίτλο.Ήταν :"The best vegan cake ever".
Κι είπα "για να δούμε;" Το μόνο που δεν έβαλα απ' την πρωτότυπη συνταγή ήταν το κάρδαμο, κοινώς κακουλέ, που το φοβήθηκα. Μπορεί να προσθέτει, αλλά και άνευ καρδάμου δεν υστερεί σε γεύση.
Λοιπόν, έχουμε και λέμε:

Υλικά
2/3 της κούπας αραβοσιτέλαιο
1 1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
1 κούπα γάλα σόγιας
2 1/2 κούπες αλεύρι
2 κουταλάκια του γλυκού baking soda
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλλα
(2 κουταλάκια του γλυκού κάρδαμο για όσους το τολμήσουν)
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 1/4 κούπες λιωμένες μπανάνες
1 1/4 κούπα cranberries (ξερά, έτσι;)
1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα

Εκτέλεση ή Εχτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 375 Φάρενάϊτ (θαρρώ πως είναι γύρω στους 190 Κελσίου).
Ανακατεύουμε το αραβοσιτέλαιο με το 1 1/4 κούπα καστανή ζάχαρη και το γάλα.
Προσθέτουμε τα μυρωδικά: κανέλα (και κάρδαμο)
Σειρά έχει το αλεύρι με τη σόδα και το αλάτι.
Κι ύστερα βουρ οι λιωμένες μπανάνες, τα cranberries, και τα καρύδια.
Ρίχνουμε το μίγμα σε ελαφρά λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο 1/4 της κούπας καστανή ζάχαρη. Ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου και τσεκάρουμε αν θέλει κι άλλο ψήσιμο δια της μεθόδου της οδοντογλυφίδας.

Άντε, καλοφάγωτο.


Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Επιχείρηση σοκολάτα!

Καλή σας μέρα, ολίγον σκοτεινή, ολίγον βροχερή, ημέρα εκλογών για την Ελλάδα, εν αναμονή αποτελεσμάτων εδώ στη ΝΥ! Για να δούμε με τι συνείδηση ψηφίζουν οι Έλληνες! Με συνείδηση εθνικής ανάγκης, με συνείδηση προσωπικού συμφέροντος (αυτή η συνείδηση δεν κοιμάται ήσυχη τα βράδια) ή με συνείδηση συνήθειας (εδώ δεν υπάρχει καν συνείδηση, άλλοι αποφάσισαν για σένα απ' τα πριν).
Κι εγώ, τέτοια μέρα ποστάρω σοκολάτες.


Τρούφες διπλής σοκολάτας με καβουρδισμένο αμύγδαλο ένα γύρω
(Φωτογραφία και συνταγή)


(Για 25 μικρά τρουφάκια)

Υλικά
60γρ. κρέμα γάλακτος
40 γρ. βούτυρο
3 κουταλιές κοφτές της σούπας ζάχαρη
100 γρ. σοκολάτα γάλακτος
1 κρόκο αυγού
150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
3 κουταλιές της σούπας κονιάκ
1 κουτάλι της σούπας κακάο
Για την επικάλυψη: τριμμένο αμύγδαλο, φουντούκι ή κακάο

Εκτέλεση
Σ' ένα κατσαρολάκι λιώνουμε τις σοκολάτες (γάλακτος και κουβερτούρα) σε μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά. 
Χτυπάμε τον κρόκο αυγού με τα 2 κουτάλια της σούπας ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέτουμε το κακάο κοσκινισμένο.
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με το υπόλοπο 1 κουτάλι της σούπας ζάχαρη, προσθέτουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει ανακατεύοντας συνεχώς σε χαμηλή φωτιά. Απομακρύνουμε απ' τη φωτιά και ανακατεύοντας συνέχεια προσθέτουμε τον κρόκο του αυγού που έχουμε χτυπήσει με τη ζάχαρη και το κακάο καθώς και τις λιωμένες σοκολάτες.
Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει στο ψυγείο (καμιά ωρίτσα) και στη συνέχεια πλάθουμε μικρά τρουφάκια. τα τυλίγουμε στο τριμμένο φουντούκι ή αμύγδαλο ή κακάο και τα διατηρούμε δροσερά.
Άντε καλοφάγωτα!


Βραχάκια με διπλή σοκολάτα και ολόκληρο -πάλι καβουρδισμένο- αμύγδαλο
(Φωτογραφία άνευ συνταγής)



Σοκολατένια thumbprints στο full
(Φωτογραφία άνευς συνταγής)


Να'χουμε όλοι μια ωραία Κυριακή, και για να δούμε σε λίγες ώρες τι μέρα ξημερώνει για την Ελλάδα.
Ες αύριον τα σπουδαία! Καλημέρα σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...